Heling
Hier deel ik mijn visie en aanpak

Wat is heling?

Laat ik voorop stellen dat ieder mens, met wat je ook hebt meegemaakt, wie je ook bent en waar je ook vandaan komt, al heel is. Ieder mens is in zijn of haar kern een volmaakt wezen, daar hoef je helemaal niks voor te doen. 

Alles wat je meemaakt in je leven en hebt meegemaakt, heb je lichamelijk opgeslagen. Het zijn de fijne dingen, maar ook de traumatische dingen die je al heel lang met je meedraagt, die je mede hebben gevormd tot het persoon dat je nu bent. Als je systeem vanuit bescherming en veiligheid bepaalde patronen heeft aangelegd, is dat omdat je lichaam zich ergens in het verleden onveilig heeft gevoeld. Daar ben je je soms bewust van, maar vaak is dit iets wat buiten je bewustzijn om gebeurt - in je lijf. Als er onveiligheid in je lichaam zit rondom bepaalde thema’s, kan het zijn dat je er patronen omheen ontwikkelt, om te zorgen dat je met alles wat je meedraagt, verder kunt leven. Dat noem je beschermingsmechanismen. Als je rondloopt met beschermingsmechanismen, en iedereen heeft er wel eentje, hoe veel (spirituele) groei je in je leven ook hebt gemaakt, heb je je lichaam te leren dat het nu wel veilig is wat toen onveilig voelde. Dat is heling - het lichaam laten voelen dat het niet in de patronen van bescherming hoeft te schieten.

Als voorbeeld: als je als kind niet hebt geleerd om je emoties te uiten, heeft je lichaam een manier gevonden om ze weg te duwen en te leven met het opgekropte. Je beschermingsmechanisme zal er automatisch voor zorgen dat als je emoties voelt, dat heel snel weer wordt afgekapt. Omdat emoties uiten nu eenmaal nooit veilig heeft gevoeld. Heling is dat je je lichaam hierin leert dat emoties uiten (huilen, boos zijn, je mening delen, etc.) veilig is. Dat je systeem niet allerlei omwegen hoeft te verzinnen (die vaak heel vervelend aanvoelen) om maar niet te hoeven voelen. Dat is heling. 

Hoe lang duurt heling?

Dat is voor iedereen verschillend. Ieder trauma is anders, ieder systeem is anders, ieder brein is anders en ieder zenuwstelsel is anders. Wat wel vaak zo is, is dat heling niet in één keer gebeurt. Heling wordt vaak gezien als een intense, grote breakthrough die in één klap je leven verandert. En dat kan absoluut, ik heb ze gezien, maar in de realiteit gaat heling met kleine stapjes. Een andere misvatting over heling is dat het pas gebeurt als je actief ‘aan het helen’ bent. Heling gebeurt precies op de momenten dat jij het niet doorhebt. En het laat zich vaak pas zien als je ineens in een situatie bent waarin je voelt dat je het anders mag doen dan je altijd al deed. Bijvoorbeeld dat je ineens voelt dat je je wil uitspreken. Of dat je voelt dat het onderdrukken van tranen je niet meer dient. Jezelf in heling forceren is geen echte heling - dat is jezelf iets opleggen. Heling zit in kleine dingen die uiteindelijk bijdragen aan een grote shift. 

Hoe voelt heling?

Dat is ook voor iedereen anders, maar wat ik het vaakst hoor is dat heling voelt als thuiskomen. Als opluchting, als kracht en als rust. Dat het goed is zo, en er niets anders hoeft. Nogmaals, hoe jij heling ervaart is 100 procent persoonlijk. Laat je dus nooit door iemand wijsmaken dat je geheeld bent of nog verder moet helen - het is zoals jij het ervaart. 

Hoe kan ik mezelf leren helen?

Heling gaat over je lichaam leren dat het veilig is om te voelen. Dat leer je niet in één dag, of even snel. Daar heb je voor te oefenen. Ik maakte dé Feel to Heal Meditatie om je mee te nemen in het proces van voelen. Hoe vaker je de meditatie doet, hoe veiliger het voor je lichaam wordt om emoties te kunnen laten stromen - precies op de manier zoals bij jou past. 

Wat voor rol speelt heling in 1-1 trajecten?

Een ontzettend grote rol. Heling is van alles wat je doormaakt het uitgangspunt. Je lichaam weer leren voelen dat het veilig is om te voelen is de rode draad door sessies. Welke thema’s er naar boven komen, is voor iedereen verschillend. In sessies gaan we niks forceren, maar het lichaam en de sensaties die er plaatsvinden tijdens het gesprek en de onderwerpen die we aansnijden, de weg laten wijzen. Door je op deze manier naar binnen te laten begeleiden, zorgt ervoor dat je diep in jezelf zakt en kunt afdalen naar plekken waar antwoorden liggen die je misschien al lange tijd met je ratio aan het zoeken bent.

Wil je meer lezen over mijn traject?

Klik hier